Omega 3 fedtsyrer vs Omega 6 fedsyrer

omega 3 vs 6

Fedt er en gruppe af kroppens byggesten. Man kan absolut ikke undvære fedt.

Omega-6 fedtsyrer og omega-3 fedtsyrer er essentielle, da begge stoffer er nødvendige for et godt helbred. Forskellen mellem omega 3- og omega-6 fedtsyrer er de kemiske strukturer samt involveringsgraden på kroppens funktioner. Både omega-3 -og omega-6 fedtsyrer er vitale dele i membraner og kroppen anvender dem ligeledes til produktionen af eicosanoider[1] og en lang række bioaktive stoffer. De er begge komponenter i nervecellerne og cellemembraner.

Hvis den sidste dobbeltbinding i en fedtsyre sidder ved det sjette sidste kulstof-atom i kæden, kalder man fedtsyren for en Omega-6-fedtsyre. Af Omega-6-fedtsyrer har navnlig to betydning. Det er linolsyre, der findes i for eksempel planteolier, og arachidonsyre, der mest findes i kød. De fleste af Omega 6 fedtsyrerne findes i en normal kost og hjælper blandt andet på at reducere allergi, reducere kolesterol og vedligeholdelse af huden. Medicinsk forskning tyder på at indtagelse af store mængder omega-6-fedtsyrer i forhold til omega-3-fedtsyrer øger risikoen for en række sygdomme og depression. Moderne vestlig kost har typisk et forhold af omega-6/omega-3 på 10 til 1, nogle steder op til 30 til 1. Jf., University of Maryland Medical Center er det optimale 4 til 1, eller endnu lavere.

Hvis den sidste dobbeltbinding i en fedtsyre sidder ved det tredje sidste kulstof-atom i kæden, kalder man fedtsyren for en Omega-3-fedtsyre. Der er navnlig tre Omega-3-fedtsyrer, der har betydning. Det er alfa-linolensyre , EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). Langkædede omega-3 fedtsyrer er en essentiel del af menneskets helbred. Kroppen producerer ikke EPA og DHA som derfor er essentielle og skal tilføres igennem eksterne kilder. I den vestlige verden er det dog langt fra alle mennesker som får nok Omega-3 fedtsyrer igennem den daglig kost. Derfor kan det være nødvendigt at suppler med kosttilskud. Vi skal bruge omega-3 fedtsyrer for utalige kropsfunktioner såsom at kontrollere størkningen af blod og opbygningen af celle-membraner i hjernen. Nye studier har endvidere identificeret vidtrækkende fordele ved omega-3 fedtsyrer, hvilket inkluderer reduceret inflammation, støtte til skadesforebyggelse, accelereret genopretning og øget ilttilførsel.

Hvor meget Omega-3 man skal indtage variere  betydeligt fra person til person, da der er adskillige faktorer, som spiller ind – eksempelvis alder, køn, vægt, højde osv. Det optimale vil være at søge rådgivning hos sin læge og teste ens omega-3 tal og få anbefalet en personlige dosering. Det er dog langt fra alle som får taget en sådan test og derfor vil vi i det følgende opstille anbefalet doseringer til forskellige grupper af mennesker. Det gøres på baggrund af undersøgelser foretaget af IFOS-program.

 

 

Alder

Mænd (g/dag)

Kvinder (g/dag)

Småbørn

0-6 måneder

0,5

0,5

 

7-12 måneder

0,5

0,5

Børn og Unge

1-3 år

0,7

0,7

 

4-8 år

0,9

0,9

 

9-13 år

1.2

1,2

 

14-18 år

1.6

1,1

Voksen

19 år eller ældre

1.6

1,1

Gravide

Alle aldre

1,4

Ammende

Alle aldre

1,3

 

 

Kilder:



[1] Kompleks gruppe af organiske molekyler, som har en række essentielle funktioner i kroppen.

Etiket: , ,