Omega 3 fedtsyrer vs Omega 6 fedsyrer

omega 3 vs 6

Fedt er en gruppe af kroppens byggesten. Man kan absolut ikke undvære fedt.

Omega-6 fedtsyrer og omega-3 fedtsyrer er essentielle, da begge stoffer er nødvendige for et godt helbred. Forskellen mellem omega 3- og omega-6 fedtsyrer er de kemiske strukturer samt involveringsgraden på kroppens funktioner. Både omega-3 -og omega-6 fedtsyrer er vitale dele i membraner og kroppen anvender dem ligeledes til produktionen af eicosanoider[1] og en lang række bioaktive stoffer. De er begge komponenter i nervecellerne og cellemembraner.

Hvis den sidste dobbeltbinding i en fedtsyre sidder ved det sjette sidste kulstof-atom i kæden, kalder man fedtsyren for en Omega-6-fedtsyre. Af Omega-6-fedtsyrer har navnlig to betydning. Det er linolsyre, der findes i for eksempel planteolier, og arachidonsyre, der mest findes i kød. De fleste af Omega 6 fedtsyrerne findes i en normal kost og hjælper blandt andet på at reducere allergi, reducere kolesterol og vedligeholdelse af huden. Medicinsk forskning tyder på at indtagelse af store mængder omega-6-fedtsyrer i forhold til omega-3-fedtsyrer øger risikoen for en række sygdomme og depression. Moderne vestlig kost har typisk et forhold af omega-6/omega-3 på 10 til 1, nogle steder op til 30 til 1. Jf., University of Maryland Medical Center er det optimale 4 til 1, eller endnu lavere.

Hvis den sidste dobbeltbinding i en fedtsyre sidder ved det tredje sidste kulstof-atom i kæden, kalder man fedtsyren for en Omega-3-fedtsyre. Der er navnlig tre Omega-3-fedtsyrer, der har betydning. Det er alfa-linolensyre , EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). Langkædede omega-3 fedtsyrer er en essentiel del af menneskets helbred. Kroppen producerer ikke EPA og DHA som derfor er essentielle og skal tilføres igennem eksterne kilder. I den vestlige verden er det dog langt fra alle mennesker som får nok Omega-3 fedtsyrer igennem den daglig kost. Derfor kan det være nødvendigt at suppler med kosttilskud. Vi skal bruge omega-3 fedtsyrer for utalige kropsfunktioner såsom at kontrollere størkningen af blod og opbygningen af celle-membraner i hjernen. Nye studier har endvidere identificeret vidtrækkende fordele ved omega-3 fedtsyrer, hvilket inkluderer reduceret inflammation, støtte til skadesforebyggelse, accelereret genopretning og øget ilttilførsel.

Hvor meget Omega-3 man skal indtage variere  betydeligt fra person til person, da der er adskillige faktorer, som spiller ind – eksempelvis alder, køn, vægt, højde osv. Det optimale vil være at søge rådgivning hos sin læge og teste ens omega-3 tal og få anbefalet en personlige dosering. Det er dog langt fra alle som får taget en sådan test og derfor vil vi i det følgende opstille anbefalet doseringer til forskellige grupper af mennesker. Det gøres på baggrund af undersøgelser foretaget af IFOS-program.

 

 

Alder

Mænd (g/dag)

Kvinder (g/dag)

Småbørn

0-6 måneder

0,5

0,5

 

7-12 måneder

0,5

0,5

Børn og Unge

1-3 år

0,7

0,7

 

4-8 år

0,9

0,9

 

9-13 år

1.2

1,2

 

14-18 år

1.6

1,1

Voksen

19 år eller ældre

1.6

1,1

Gravide

Alle aldre

-

1,4

Ammende

Alle aldre

-

1,3

 

 

Kilder:



[1] Kompleks gruppe af organiske molekyler, som har en række essentielle funktioner i kroppen.

Udgivet i Viden om fiskeolie Mærker: , ,

DTU om harsk fiskeolie

Billigste og bedste fiskeolie

Læs her vores sammenligning af fiskeolier og se hvilken fiskeolie, der er den bedste fiskeolie, den billigste og den naturligste.
KLIK HER

Omega 3 mod smerter

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers