IFOS & FOS Certificering

Der er et utal af fiskeolieproducenter på det danske marked, og det kan være udfordrende, at finde den bedste fiskeolie. En måde at teste fiskeolies kvalitet er helt traditionelt at trygge i en kapsel. Her afslører smagen hurtigt, hvis fiskeolien er af dårlig kvalitet. Hvis man som forbrugere ikke er interesseret at smage på fiskeolien, er der også andre metoder, hvorpå man kan kontrollere kvaliteten—uden at smage på den.  Hvis fiskeolien eksempelvis er kvalitetstestet af IFOS (International Fish Oil Standards program) har den gennemgået en af strengeste tredjepartstest inden for fiskeolieindustrien.

ifos

IFOS (International Fish Oil Standards Program) Certificeret kvalitet

IFOS er den eneste udbyder af tredjepartstest og certificering af omega 3 fiskeolier. De sætte de højeste standarder indenfor fiskeolieindustrien når det kommer til sikkerhed, renhed og kvalitet. Alle Omega 3 produkter som er testet af IFOS, kan findes på deres website og testresultaterne kan downloades af os forbrugere.

IFOS tester først og fremmest, om indholdet i fiskeolien stemmer overens med varedeklarationen bag på glasset. Dernæst tester IFOS kvaliteten af fiskeolien indenfor fire kategorier, og måler værdierne imod internationale grænseværdier. De fire kategorier er:

 • Koncentration
  • Her testes fiskeolien for indholdet af EPA/DHA og den samlet mængde af Omega 3 i den pågældende fiskeolie.
 • Renhedsgraden
  • Her testes fiskeolien blandt andet for PCB Niveau, samt indholdet af andre skadelige substanser, såsom Dioxin[1].
 • Stabilitet 
  • Her testes TOTOX værdien blandt andet, jo lavere denne værdi er, desto bedre er kvalitet er fiskeolien. Den udregnes således: 2 x Peroxid + Anisidine. TOTOX er et udtryk for den totale oxidering produktet har været udsat for under produktionen.
 • Tungmetaller
  • Her måles mængden af væsentlige tungmetaller, hvilket er relevant da de er skadelige for kroppen, hvis de indtages i for store mængder.

Som forbrugere bør man kigge efter denne kvalitetscertificering for at sikre, at ens fiskeolie er testet af andre end fiskeolieproducenten selv.

Når fiskeolieproducenter vælger at blive testet af IFOS skaber det en stor gennemsigtighed for forbrugeren. Hvilket giver en stor åbenhed mellem producent og forbruger. Forbrugeren kan derved altid indhente nødvendige oplysninger omkring den pågældendes producents fiskeolie. Denne gennemsigthed skaber ydermere en stor sikkerhed for forbrugeren, som med garanti ved når en fiskeolie er certificeret med IFOS, er det ensbetydende med at fiskeolien er af højeste kvalitet.

Friend of the Sea

FOS (Friend Of The Sea) Miljø & bæredygtig certificering

Der er ofte stillet spørgsmål til produktionsmetoden bag fiskeolie, herunder hvilke fisk der er anvendt, hvor de anvendte fisk er fanget og mange flere. Fiskene som anvendes til fiskeolien kan være fanget utallige steder, og normalvis er der ikke den store gennemsigtighed i processen; fra fisk til fiskeolie.

De fleste mennesker kan når til enighed om, at jo mere miljørigtig produktionen er, desto bedre. Men hvordan kan man som forbrugere være sikker på, at fiskeolieproducenterne har en miljøvenlig og bæredygtig produktion? Det kan man ved at se efter miljøcertificeringer på den pågældende fiskeolie.

FOS, som er forkortelsen af Friend Of The Sea, er en miljøcertificering som sikre, at fiskeolieproduktionen er bæredygtig og miljørigtig. Deres mission er at beskytte og bevare den naturlige havmiljøs balance – så udefrakommende faktorer ikke ødelægger det.

FOS certifikatet er derved din garanti for bæredygtig fiskeri, samt bæredygtig produktion. FOS er en af de strengeste miljøcertificeringer, som kan opnås, da de har mange krav til selve produktionsprocessen; fra fisk til fiskeolie. Denne certificering sikrer blandt andet:

 • Ingen ”by catch”(Ingen bifangst af andre fisk end dem der fiskes efter)
 • Ingen spild i produktionen (Når fiskeolien er udvundet anvendes den resterende masse eksempelvis til biobrændsel.
 • Ingen overfiskning i det pågældende fiskeriområde.
 • Fiskeriområdet kontrolleres og sikrer at fremtidig alt produktion og fangst tager hensyn til miljøet, på den mest bæredygtig og naturvenlige måde.

 

 


[1] Læs mere præcist hvad der testes for og hvad ordne betyder her

Etiket: , , ,