Er der forskel på levertran og fiskeolie?

Vi danskere er blevet meget optaget af den sunde livsstil, og hvordan vi kan blive endnu sundere. Det er blevet alment kendt at fisk er en god kilde til de flerumættede omega-3 fedtsyrer. Men mange får ikke nok fisk i løbet af ugen. Det er derfor muligt at supplere sin kost med disse sunde omega-3 fedtsyrer. Hvad skal man så vælge, når man står foran hylden med fiskeolier og levertran? For begge er mulige kilder til omega-3 fedtsyrer, men hvad er egentlig forskellen? Hvor får man mest omega-3 og er kvaliteten den samme? Det er tid til at se på forskellen på levertran og fiskeolie.

Forskel på levertran og fiskeolie

Fisk er ikke bare fisk

Tungmetaller, PCB og dioxiner er stoffer du skal undgå, når det generelt gælder fisk. Større fisk som torsk, lever længere end ansjoser og sardiner. Torsk bliver derfor eksponereret i højere grad til disse stoffer. Der er dermed en større akkumulation af tungmetaller, PCP og dioxiner i fisk som torsk end mindre fisk som ansjoser og sardiner.

Tungmetaller, PCB og dioxiner er bl.a. forbundet med nedsat kognitiv udvikling, nedsat nyrefunktion, neurologiske ændringer i hjernen, svækket immunforsvar og nervesystem. Du kan læse mere om miljøgifte her.

 

Når torsk bliver fanget i havet, er leveren efterladt som et overskud, og bruges ikke til videresalg eller konsumering. Torskeleveren bruges derfor i stedet for til udvinding af dets fedt. I leveren er der ophobet flere af disse miljøgifte, da leveren fungerer som rensningssystem. Denne ophobning af miljøgifte leder til en efterfølgende hårdere og mere intensiv processering af råmaterialet end ved mindre fisk, f.eks. ansjoser og sardiner.

Fiskeolie er omvendt lavet af hele fisken, så i startproduktet findes en mere komplet fedtsyreprofil. Fiskeolie af god kvalitet er lavet af sardiner og ansjoser. Ansjoser og sardiner er kendt for deres mere ideelle fedtsyresammenhæng, hvor de som en dybhavsfisk lever af plankton. Dette reducerer deres eksponering for miljøgifte, da de ikke spiser andre fisk og har en relativ kort livscyklus. Færre miljøgifte ophobet i fisken er alt andet lige et bedre udgangspunkt for kvalitet.

Udover hvor meget fisken potentielt lagrer af miljøgifte i sig, er det også af betydning hvor fisken kommer fra. Er der ikke nogen miljøgifte, vil fisken heller ikke optage dem – lige meget hvor stor den er. Derfor er det vigtig at undersøge, hvor fiskende kommer fra, da mængden af miljøgifte varierer verden over: et af de bedste steder man f.eks. kan fange ansjoser er bl.a. Peru.

Produkter der er certificeret af ”Friend of the Sea” (FOS) og ” International Fish Oil Standards” (IFOS), garanterer derfor både kvalitet, at der ikke sker overfiskeri eller sidefangst.

 

Denne akkumulering af miljøgifte har betydning for den efterfølgende behandling af råmaterialet: leveren og fisken. Jo flere miljøgifte, desto hårdere en bearbejdning skal der foretages. Disse processer der fjerne tungmetaller, pesticider, PCB og dioxiner skal foretages korrekt, ellers skader det de skrøbelige flerumættede fedtsyrer. Så desto større fisken er, jo flere miljøgifte indeholder den, og dermed skal der en hårdere behandling til, før miljøgiftene er fjernet. Helt konkret, så kræver behandlingen af levertran derfor en mere ekstensiv behandling end fiskeolie lavet på ansjoser og sardiner.

Selvom producenter siger at deres produkt er fri for tungmetaller, PCB og dioxiner, kan du ikke være sikker, medmindre produktet er analyseret og kontrolleret fra en tredjepart. Et godt produkt er tredjeparts testet: et ”Certificate of Analysis” viser, at produktet rent faktisk indeholder det, som producenten fortæller dig. Led derfor efter produkter der er IFOS-certificeret (International Fish Oils Standards Program), som nemlig foretager sådan en tredjeparts analyse. Sådan en analyse kan du selv slå op, uden producenten kan influere resultatet.

 

”Vitaminpillen” levertran

Torskeleveren indeholder naturlige mængder af særlig vitamin a og d. Disse vitaminer er begge forgængere for hormoner der regulerer vores genudtryk. Kroppen bruger bestemte enzymer der konverterer disse vitaminer til deres aktive form. Vitamin d aktiveres effektivt når vitamin a også er til stede, hvorfor den naturlig fremkomne mængde af vitaminerne i lever er rigtig godt.

Ved en process kaldet “deodorisering” fjernes metaller og pesticider sammen med naturlig fremkomne vitaminer – særligt vitamin d er degraderet. Producenter af levertran tilsætter derefter ofte syntetiske vitaminer, antioxidanter og smagsstoffer. I nogle levertranprodukter er dette naturlige forhold mellem vitamin a og d ikke altid gengivet korrekt ved genintroducering, hvorfor der kan ses en fordrejning af forholdet.

 

Hvor meget omega-3 får du egentlig?

Indholdet af omega-3 fedtsyrer varierer meget. En typisk levetran indeholder mellem 15%-25% omega-3 fedtsyrer. Levertran indeholder derfor meget overflødigt fedt, når det kommer til de gavnelige fedtstoffer EPA og DHA.

Koncentrationen af omega-3 er derfor lav i forhold til mange fiskeolier. Mange fiskeolier indeholder omkring 30%-50% omega-3 fedtsyrer, men finder du en rigtig god og koncentreret fiskeolie, indeholder den over 80% omega-3 fedtsyrer. Du skal derfor spise signifikant mere levertran end en kvalitets fiskeolie, før du får de gavnlige omega-3 fedtsyrer.

 

Andre overvejelser

Levertran kommer typisk på flydende form, og er derfor mere modtagelig over for oxidering – du ved, når metal ruster, så oxiderer det også – da det er i direkte kontakt med ilten i luften. Oxideringsprocessen fortsætter derfor i højere efter produktionen, da olien er i direkte kontakt med ilt hele tiden. Dette sker også selvom levertranen er tilsat antioxidanter, om end i mindre grad. Fiskeolie er derimod typisk i kapsler, og formindsker dermed oxideringsprocessen, ved at olien er indkapslet og beskyttet mod ilt.

 

Skal du finde et levertranprodukt der ikke er hårdt processeret, skal du gå efter en fermenteret udgave. Sådan en levertran er primært en kilde til fedtopløselige vitaminer, som A, D, K2 og E. Særligt K2 er i den senere tid blevet kaldt for ”det manglende næringsstof”, fordi det først er blevet opdaget for nylig og mange er i underskud af K2. Fermenteringsprocessen er desuden også mere skånsom mod de flerumættede fedtsyrer, og vil derfor ikke oxiderer lige så let.

 

Det her skal du huske

  • Større fisk som torsk, herunder lever, indeholder flere miljøgifte, og skal derfor bearbejdes mere, hårdere og længere end fiskeolier lavet på ansjoser og sardiner.
  • Skal du købe levertran, så gå efter en fermenteret udgave, der er mindre processeret.
  • Levertran er i højere grad en kilde til fedtopløselige vitaminer som A, D, K2 og E. Disse er ofte tilsat som syntetiske varianter.
  • Levertran er har lavt indhold af omega-3. Fiskeolie af god kvalitet er derfor en bedre kilde end levertran til de sunde og gavnlige flerumættede fedtsyrer.
  • Gå efter et omega-3 tilskud der som minimum er certificeret af IFOS og FOS.

 

International Fish Oils Standard Program (IFOS): uafhængigt tredjepart der tester for tungmetaller, PCB og oxidation – læs mere her.

Friend of the Sea (FOS): En ikke-profitskabende NGO der arbejder for bevaring af marineliv. Produkter er inspiceret på stedet for at sikre bæredygtigt fiskeri – læs mere her.

Læs vores valg af bedste fiskeolie her

Udgivet i Viden om fiskeolie Mærker: , , , , ,

DTU om harsk fiskeolie

Billigste og bedste fiskeolie

Læs her vores sammenligning af fiskeolier og se hvilken fiskeolie, der er den bedste fiskeolie, den billigste og den naturligste.
KLIK HER

Omega 3 mod smerter

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers